Gépkezelő tanfolyam (régebben: könnyű- és nehézgépkezelő)

JELENTKEZÉS GÉPKEZELŐ TANFOLYAMRA: 06 70 673 7375 VAGY ŰRLAP KITÖLTÉSÉVEL

Gépcsoportok (letöltés)

Jelentkezési lap: (letöltés)

E-LEARNING képzéssel kapcsolatban itt érdeklődhet: 06 70 673 7375 

RÓLUNK MONDTÁK

Piptti Pitterix
Piptti Pitterix
2022-04-30
Rendkívül segítőkészek, barátságosak, alaposak. Csillagos 5ös!😁
Szlukovenyi Zsolt
Szlukovenyi Zsolt
2021-11-02
Tamàs Németh
Tamàs Németh
2021-10-23
István Péter
István Péter
2019-12-30
Polczmann Gergo
Polczmann Gergo
2019-10-10

ÁRAK

(érvényes: 2024. április 15. naptól szervezett képzések esetében)

Gépkezelő jogosítvány kiállításának Hatósági díja: 5 000 Ft

*Hatósági vizsgadíj: A (KAV) Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont által meghatározott és a (KAV) Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpontot illető díj.

Gépkezelő jogosítvány teljes elméleti mentesítéssel, csak gyakorlat:

A tanuló mentesül a teljes elméleti oktatási rész és az ahhoz kapcsolódó elméleti gépkezelői vizsga alól, ha a gépcsoporthoz tartozó, az építőgépkezelő munkakörök képesítéshez kötéséről és az építőgépkezelők képzéséről szóló 6/1980. (I. 25.) ÉVM-KPM rendelet alapján megszerzett könnyű- vagy nehézgépkezelői vagy az Országos Képzési Jegyzékben foglalt építő- és anyagmozgató szakképesítéssel rendelkezik

Gépkezelő jogosítvány részleges mentesítéssel:

Ha a tanuló bármely gépcsoport tekintetében rendelkezik a gépkezelői vizsgát megelőző öt éven belül megszerzett gépkezelői jogosítvánnyal, mentesül az ÁMVEÜK, ÁÜTIK  szerinti oktatás és az ahhoz kapcsolódó gépkezelői vizsga alól.

Gépkezelő jogosítvány mentesítés nélkül, teljes képzés:

Ha a tanuló nem rendelkezik szakirányú OKJ-s bizonyítvánnyal, vagy a gépkezelői vizsgát megelőző öt éven belül megszerzett gépkezelői jogosítvánnyal.

A gépkezelő tanfolyamról részletesen

A Könnyűgépkezelő és nehézgépkezelő tanfolyamok MEGSZŰNTEK, ennek ellenére a gépkezelők ma is gyakran a régi besorolásoknak (Könnyűgépkezelő, Nehézgépkezelő, Kisgépkezelő,) megfelelő vizsgákat keresnek. Korábban az építőgépeket kezelés szempontjából egy-egy jellemző műszaki paraméter (pl. kotróedény térfogata, a gép teljesítménye stb.) alapján – nehézgép, – könnyűgép és – kisgép kategóriába sorolták. A GÉPEK BESOROLÁSÁNAK EZT A TÍPUSÁT ÁTALAKÍTOTTÁK!

Jelenleg a több száz féle géptípus besorolása megszűnt, helyette gépcsoportok lettek meghatározva. (Képes gépcsoport lista) Megszűntek a súly és méretkorlátok illetve az üzemanyag-meghajtás szerinti besorolások. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kevesebb vizsgát kell tenni. Tehát a Kubota 7 tonnás gumihevederes minikotró egy gépcsoportban van a CATERPILLAR 345 D 50 tonnás kotrógéppel. A gépcsoport neve: 1222 lánctalpas kotrók. Erre az egy gépcsoportra kell vizsgázni.

Egy másik fontos példa: egy elektromos 1,5 tonnás targonca egy gépcsoportban van egy dízel 10 tonnás homlokvillás targoncával. A gépcsoport neve 3324 vezetőüléses targoncák.

Ugyanígy, egy 50  tonnás Liebherr autódaru és egy 30 tonnás Caterpillar forgó kotró a gépkezelők tudatában nehézgépként jelenik meg és ennek megfelelően keresik a képzéseket és a vizsgákat a megfelelő gépkezelő jogosultsághoz. Ma a hatóság (Régen NKH most a KAV: Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont) az említett gépeket 2 gépcsoportba sorolja – mégpedig munkafolyamatuk szerint: 4411 Autódaru és 1222 lánctalpas kotró. Súlyra és méretre nincs csoportosítva.

Tehát ők a méretkülönbség ellenére egy gépcsoportba tartonak (1222 lánctalpas kotró):

További változás, hogy a szakképzés legutóbbi átalakításával összefüggésben megszűntek a OKJ-s képzések.

Korábban így nézett ki a gépkezelő képzési és vizsga folyamat

A gépkezelő hatósági vizsgák nagy átalakítására 2009-ben került sor – a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló – 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendelettel. Ennek megfelelően az elmúlt kb. 7 évben kettős képzési követelménynek kellett megfelelniük a gépkezelőknek. A munkakör betöltéséhez szükséges VOLT a Nehézgépkezelő OKJ vagy Könnyűgépkezelő OKJ bizonyítványra, illetve az Építő- és anyagmozgató gép kezelő szakképesítésre (kék bizonyítvány!). Ez lehetett: Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő OKJ,  Alapozás, közmű- és fenntartási-gép kezelő OKJ, Targoncavezető OKJ, Építési anyagelőkészítő gép kezelője OKJ, Emelőgépkezelő (kivéve targonca OKJ, Útépítő-, és karbantartógép kezelő OKJ bizonyítvány.

Ezen felül – a KHEM rendelet által 33 gépcsoportba sorolt gépek kezelése esetén – szükséges volt a rendeletben előírt mustár sárga színű gépkezelői jogosítvány megléte IS. 

A mustársárga színű gépkezelő jogosítvány megszerzésének feltétele lett a kék színű OKJ-s bizonyítvány megléte, megszerzése. Tehát előbb OKJ-s szakmai vizsga és utána hatóági gépkezelő vizsga. Az OKJ-s szakmai vizsga elméleti részből és gyakorlati részből állt (bármilyen gépből gyakorlat ami a szakmacsoporthoz tartozott – pl.:  bármilyen földmunkagépből), míg a hatósági gépkezelő vizsga csak gyakorlati részből állt:  gépkezelésből az adott gépcsoportból (pl.: gumikerekes kotróból)

Gyakran keverik, DE  a Nehézgépes jogsi és Nehézgépkezelő bizonyítvány nem ugyan az, és egyiket sem érdemes mellőzni!

Viszonylag könnyű megkülönböztetni a két dokumentumot. Az első (Nehézgépes jogsi) egy kisebb méretű mustársárga keményfedeles több lapból álló kiskönyv. A külsejére ez van írva: Építőgépkezelő jogosítvány vagy az újabb típusnál Gépkezelő jogosítvány:

Belsejében igazolványkép van és egy vagy több géptípus, gépcsoport bejegyzés. A további oldalakon orvosi alkalmasságot igazoló pecsét. 

Nehézgépkezelő bizonyítvány egy nagyobb méretű kék színű keményfedeles igazolványkép nélküli bizonyítvány, amit a külső borítójára is feltűntetnek: Bizonyítvány. Belül: Nehézgépkezelő bizonyítvány.

A Könnyűgépkezelő bizonyítvány ugyan ez az eset.

A jelenlegi állapot szerinti képzési és vizsgafolyamat

A szakképzés legutóbbi átalakításával összefüggésben megszűntek a fentebb felsorolt OKJ-s képzések. Ennek a helyzetnek a megoldására született meg a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet. Ez lehetővé tette az „előélet” nélküli jelentkezők részére is a jogosultságok megszerzését, a hatálya alá tartozó – most már 82 – gépcsoportra vonatkozóan.

A Gépkezelői képzés feladata, követelményrendszere

A szaktanfolyam során tanulóknak a következő készségeket és képességeket kell elsajátítaniuk, fejleszteniük annak érdekében, hogy képesítésük révén megfelelő szintű szakértelemmel rendelkezzenek:

 • a közlekedés ágazat elvárásainak megfelelő, szakszerű, gazdaságos és környezettudatos gépkezelői tudás,
 • a tevékenységre vonatkozó jogszabályi előírások ismerete,
 • a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírások ismerete
 • szerkezettani, üzemeltetési és technológiai ismeretek
 • rakodás- emeléstechnológiai ismeretek,
 • önálló munkavégzés adott munkagéppel.

A gépkezelő jogosítvány megszerzésének feltételei:

 • 18. életév betöltése
 • egészségügyi alkalmasság (orvos által kiállított gépkezelésre történő alkalmasság igazolása)

Korábban megszerzett végzettségek figyelembevétele

Felmerülhet a képzés: ha úgyis megszűntek az OKJ-s képzések és már a munkagépeknek is más a csoportosítása eldobhatom a bizonyítványomat, jogosítványomat?

A válasz határozott NEM! 

Az új képzési rendszer szerint a korábban megszerzett bizonyítványok, jogosítványok mentesítésként szolgálhatnak az elméleti modulok alól.

Ha a tanuló bármely gépcsoport tekintetében rendelkezik a gépkezelői vizsgát megelőző öt éven belül megszerzett gépkezelői jogosítvánnyal, mentesül az „A”-modul és „B”-modulok szerinti oktatás és az ahhoz kapcsolódó gépkezelői vizsga alól.

Ha a tanuló rendelkezik Építőgépkezelő jogosítvánnyal, Nehézgépkezelő OKJ bizonyítvánnyal, Könnyűgépkezelő OKJ bizonyítvánnyal, szakirányú Építő- és anyagmozgatógép kezelő OKJ bizonyítvánnyal teljes mentesítést kap az elméleti képzés és vizsga alól. „A” „B” „C” modul.

Mentesítések (letölthető táblázat)

Miből áll a képzés?

Elméleti modulok:

„A”-modul: Általános munkavédelmi és elsősegély-nyújtási ismeretek:

A tantárgy tanításának célja, hogy a tanulók elsajátítsák a gépkezelői tevékenységre vonatkozó általános munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat, illetőleg az elsősegély-nyújtással kapcsolatos ismereteket.

„B”-modul: Általános üzemeltetési és technológiai ismeretek:

A tantárgy tanításának célja, hogy a tanulók elsajátítsák a gépkezelői tevékenységre vonatkozó általános üzemeltetési és technológiai ismereteket, a biztonságos üzemeltetés követelményeit.

„C”-modul: Szakirányú gépspecifikus ismeretek:

A tantárgy tanításának célja, hogy a tanulók elsajátítsák az adott gépcsoportba tartozó gépekre vonatkozó szakirányú gépspecifikus ismereteket. Ez a tananyag rész foglalkozik az adott gép kezelőszerveivel, szerkezeti elemekkel. Fontos, hogy akárhány géptípusra kíván jogosítványt szerezni, ebből a tantárgyból minden egyes gépcsoportnál külön-külön szóbeli vizsgát kell.

Gyakorlati ismeretanyag:

Munka- és balesetvédelmi ismeretek:

A tantárgy tanításának célja, hogy a tanulók megismerjék az adott gépcsoportba tartozó gépekre vonatkozó speciális munka- és balesetvédelmi előírásokat.

Gépkezelési gyakorlat:

A tantárgy tanításának a célja, hogy begyakoroltassa az anyagmozgatási és gépspecifikus feladatok alapelemeit, a tanulók a gyakorlás által képesek legyenek a gépkezelői feladatok szakszerű, pontos, önálló és balesetmentes végzésére. A tanulónak az óratervben a tantárgyra meghatározott óraszámot a vizsgakövetelmény szerinti feladatok gyakorlásával kell teljesítenie.

Gépkezelő vizsga

Elméleti vizsga

A vizsga teljesítéséhez a rendelkezésre álló kérdéssorból („Szóbeli vizsgakérdések”) tételt húzva kell felelni. A vizsga időtartama maximum 10 perc, amiből 5 perc a felkészülési idő.
A szóbeli feleleteket megfelelt (M) vagy nem felelt meg (1) formában minősítik.
Sikertelen a vizsga, ha a vizsgázó a kihúzott tételen szereplő kérdés tekintetében nem rendelkezik kellő ismerettel és jártassággal.

Sikertelen vizsga esetén csak a sikertelen rész ismétlendő.

Gyakorlati vizsga

A (KAV) Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont által kiadott Tantervi és Vizsgakövetelményekben meghatározott vizsgafeladat végrehajtása a gyakorlatban, melyet a vizsgabizottság előtt kell teljesítenie. Minősítése megfelelt, vagy nem felelt meg lehet.

Mihez ad jogosultságot a gépkezelő jogosítvány? 

A tevékenység ellátásához, munkakör betöltéséhez ad megfelelő jogosultságot a gépkezelő jogosítvány. A jelenlegi szabályozás a gépek kezelését nem köti a régi úgynevezett kék OKJ bizonyítványhoz-szakmához, csak a géptípusra megszerzett gépkezelői jogosítvány megszerzését írja elő!

A 82 gépcsoportra megszerzett gépkezelő vizsga nem ad szakmát és ezzel együtt – a gépkezelő végzettségeknél – megszűnt az úgynevezett „EUROPASS” dokumentum, amely idegen nyelven kiállított bizonyítvány másolat volt az OKJ-s képzettségről.

Ne maradj le a tanfolyam és vizsga időpontokról!

Iratkozz fel hírlevelünkre, ha szeretné értesítést az új tanfolyam időpontokról!


 
 

Gépcsoportok

A *-gal megjelölt gépek esetében a képzést a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság végzi. Honlapunkon találsz képes gépcsoport listát is.

Gépkezelői jogosítvány alapján kezelhető gépek

1. Földmunkagépek

1111 Traktor alapú földmunkagép
1212 Gumikerekes kotró
1222 Lánctalpas kotró
1223 Teleszkópos kotró
1311 Vedersoros kotró és árokásó
1412 Földtoló
1522 Földgyalu
1612 Földnyeső
1712 Statikus henger
1722 Vibrációs henger
1732 Gumihenger

2. Alapozás, közmű- és fenntartási gépek

*2131 Kőzet- és talajfúró berendezés
*2132 Cölöp és szádfal verő berendezés
*2218 Talajvízszint süllyesztő aggregát
*2222 Dréncső, kábel és komplett csőfektető berendezés
*2243 Csősajtoló berendezés
*2244 Alagcsövező gép
*2632 Földmű fenntartó gép
*2655 Nyesedékaprító berendezés
2654 Önjáró fűnyíró és fűkasza
*2684 Csatornavizsgáló és tisztító berendezés

3. Targoncák és szállítógépek

3312 Gyalogkíséretű targoncák
3313 Vezetőállásos targoncák
3324 Vezetőüléses targoncák
3327 Vontató targoncák
3336 Autonóm komissiózó targoncák
3411 Dömper (kerekes anyagszállító)
3412 Önrakodó dömperek
3624 Betonszállító mixer gépkocsi
3626 Betonszállító mixer gépkocsi betonszivattyúval
3627 Kényszertömörítésű szilárd hulladékgyűjtő és szállító gépek
3628 Szennyvízszállító és szippantó járművek
3652 Víz-, szennyvíz, zagy- és iszapszivattyú
3681 Beton-, bitumen, habarcsszivattyú és szivattyú aggregát

4. Emelő- és rakodógépek (kivéve targonca)

4111 Járműemelő
4121 Emelő asztal és felrakógép
4141 Parkoló emelő
4191 Szintkülönbség kiegyenlítő
4211 Ollós emelőállvány
4213 Gépjármű emelő-hátfalak
4221 Mobil szerelő állvány
4223 Mobil szerelő kosár
4224 Hidraulikus szerelőkosaras gépjármű és utánfutó
*4225 Hídvizsgáló
4226 Építési személy- és teherfelvonók
4227 Függesztett rendszerű, mozgó munkahíd
4228 Emelőállvány, oszlopos kúszó munkaállvány
*4329 Reptéri catering jármű
4374 Konténer emelő
4411 Autódaru
4412 Emelve szállító gépjárművek
4431 Lánctalpas daru
4451 Járműre szerelt daru
4341 Toronydaru
4351 Árbócdaru
4371 Bakdaru
4372 Forgódaru
4391 Födémdaru
4361 Híddaru, futódaru
4362 Portáldaru
4373 Ablakdaru
4375 Konzoldaru
4511 Hidraulikus rakodók, homlokrakodók, forgórakodók, teleszkópos rakodó
4572 Kompaktor
4593 Vagonkirakó

5. Útépítő- és karbantartógép

5316 Talajstabilizátor
5323 Betonbedolgozó finischer
5339 Aszfalt újrahasznosító berendezés
5341 Aszfaltbedolgozó finischer
5344 Aszfaltburkolat maró
5361 Emulziószóró berendezés
5599 Alagútépítő gépek
5623 Hómaró és hótoló gépek
5625 Só- és homokszóró gép
5631 Útfenntartó- és karbantartó gépek
5633 Önjáró útburkolati jelfestő
5636 Kátyúzó gép
5643 Szalagkorlát-, oszlop-, táblamosó gép
5652 Ároktisztító-maró munkagép
5672 Önjáró seprőgép
5680 Aszfalt- és betonburkolat bontó és vágó gép
5681 Útkorona átfúró berendezés

A képzést előíró jogszabályok

 • – A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény
 • – A közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet
 • – A közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet

Gyakori kérdések a gépkezelői tanfolyamról

Mire jó a gépkezelői tanfolyam (régi könnyű- és nehézgépkezelő képzés)?

A szaktanfolyam célja, hogy a hallgatók olyan szakemberekké váljanak, akik alkalmasak a jogosítványba bejegyzett gépcsoportokkal – bármely gazdasági ágazatban – gépkezelői tevékenység szakszerű, biztonságos ellátására.

Mikor és miért szükséges a gépkezelői tanfolyam elvégzése?

A gépkezelői tanfolyammal és vizsgával megszerezhető jogosítvány minden olyan esetben szükséges, ahhoz ezt az adott munkakör indokolja – vagyis mindig, ha a munkánk része a jogszabályokban meghatározott munkagépek kezelése.

Mennyibe kerül a gépkezelő jogosítvány megszerzése?

A jogosítvány megszerzése 50 és 115 ezer forint közötti költséggel jár, függően attól, hogy jogosultak vagyunk-e valamilyen mértékű mentesítésre.