Gépkezelői jogosítvány: gyakori kérdések és válaszok

Gépkezelői jogosítvány: gyakori kérdések és válaszok

Rengeteg kérdést kapunk a gépkezelői jogosítványokkal kapcsolatban. Ez teljesen érthető: a vonatkozó szabályzás nehezen átlátható kívülálló számára. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, és meg is válaszoljuk őket!

Mielőtt továbbmennénk, egy rövid bemutatkozás: A Füredi Képző Kft. évi 2-3 ezer vizsgázónak segít megszerezni a munkavégzéshez szükséges jogosítványokat, bizonyítványokat. Nagyon fontos számunkra a nyílt, őszinte és érthető kommunikáció – ezért is írtuk meg ezt a cikket.

Ha gépkezelő jogosítványt szeretnél szerezni, akkor a legjobb helyen jársz, örömmel segítünk! Részletek: Gépkezelő tanfolyam (Könnyű- és nehézgépkezelő tanfolyam)

1. Mikor van szükség gépkezelő jogosítványra?

Ha olyan géppel, járművel végez tevékenységet, amely 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet szerint meghatározott gépcsoportba tartozik. Honlapunkon megtalálod a gépcsoportok listáját is.

Tehát:  Ahhoz, hogy bizonyos típusú munkagépeket (kisgép, könnyűgép, nehézgép, földmunkagép, daru, targonca) kezelhessünk, szükségünk van az arra feljogosító, megfelelő kategóriájú okiratra, egy „jogosítványra”. Ez a GÉPKEZELŐ JOGOSÍTVÁNY.

Gépkezelő jogosítvánnyal rendelkező álláskeresők nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni, hiszen legtöbb esetben a munkáltató megfelelő végzettséggel rendelkező kollégákat alkalmaz. A hatósági ellenőrzések számának növekedése miatt a munkáltatóknak is fontos, hogy minden munkakörben a megfelelő végzettséggel, jogosultsággal rendelkező munkavállaló dolgozzon.

Az építőiparban és a raktározás-szállítás területén is jelentősen megnőtt az olyan munkavállalók iránt a kereslet akik a munkagépek kezeléséhez szükséges tudással és jogosítvánnyal rendelkeznek. Ezeken a munkaterületeken rendkívül fontos a munkagépek biztonságos kezelése, ezért a munkaadók jellemzően nem foglalkoztatnak olyan dolgozót, aki nem rendelkezik a szükséges jogosultságokkal, engedélyekkel. 

A Gépkezelő jogosítványt a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont állítja ki.

A jogosítvány első oldala személyes adatokat, színes igazolványképet, sorozatszámot és a kiállító hatóságot valamint a kiállítás dátumát tartalmazza. A következő oldalakon a gépcsoportok bejegyzése szerepel. Az utolsó oldalakon az időszakos orvosi vizsgálatok.

A gépkezelő jogosítvány megszerzéséhez Gépkezelő tanfolyamot kell elvégezni.

A gépkezelő vizsga feltétele a sikeres szaktanfolyam elvégzése, érvényes orvosi alkalmassági vélemény, valamint 18 életév betöltése.

2. Hogyan szerezhetek Gépkezelő jogosítványt?

A képzés három elméleti részből áll és egy gyakorlatból. Az elméleti blokkok a következők: általános munkavédelmi és elsősegélynyújtási ismeretek (8 óra tantermi képzés), általános üzemeltetési és technológiai ismeretek (8 óra tantermi képzés), valamint szakirányú, gépspecifikus elméleti ismeretek (8 óra tantermi képzés). A gyakorlati képzés gépcsoportoktól függően 2-6 óra.

A vizsgák az előzőekben felsorolt elméleti modulokból és gépkezelési gyakorlatból áll. A jogszabály lehetőséget biztosít a korábbi képesítések alapján részleges mentesítésekre is, az adott gépcsoporthoz kapcsolódó OKJ szakképesítéssel rendelkező jelentkező mentesül a teljes elméleti képzés és vizsga alól.

Ha valaki – a tervezett vizsgájához képest – 5 éven belül már tett sikeres gépkezelői vizsgát (tehát rendelkezik már jogosítvánnyal), mentesül a két általános tan- és vizsgatárgyra vonatkozó kötelezettségek alól.

3. Mennyibe kerül a gépkezelő jogosítvány megszerzése?

Ez nagyban függ például az elővégzettségektől, vagy attól, hogy mennyi gyakorlati foglalkozáson kell résztvenni az adott gépcsoporthoz. A gépkezelői jogosítvány megszerzésének költsége nagyjából 60 és 200 ezer forint között szór.

4. Lehetséges-e online vagy e-learning képzés, oktatás? Lehetséges-e az otthoni felkészülés a vizsgákra?

NEM! A képzés csakis is KIZÁRÓLAG TANTERMI KÉPZÉS! Az Innovációs és Technológiai minisztérium Tantervi és vizsgakövetelménye a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelésére jogosító képesítésre felkészítő szaktanfolyamok számára egyértelműen tantermi képzést ír elő.

Elképzelhető, hogy a jövőben ez változni fog. Jelenlegi tudásunk szerint az e-learning lehetősége csak később tud majd megvalósulni. Jelenleg egy zárt rendszerű képzési rendszer kidolgozás alatt áll. Addig marad a tantermi képzés, személyes jelenléttel.

5. Lehet-e OKJ-s bizonyítvánnyal munkagépeket kezelni?

Nem.

Az OKJ-s végzettség nem feltétele a gépek kezelésének. Csak és kizárólag a gépkezelő jogosítvány megléte jogosít fel a tevékenység végzéséhez.

6. Meddig érvényes a gépkezelő jogosítvány? 

A Gépkezelő jogosítvány mindaddig érvényes, amíg az orvosi alkalmassági vizsgálat érvényessége le nem jár, megújításával a gépkezelői jogosítvány is érvényes lesz.

7. Hogy lehet a gépkezelő jogosítványt pótolni?

A 2009. évtől keletkezett gépkezelő jogosítványokat lehet pótolni. Azokat a gépkezelői jogosítványokat, amelyek a 40/2009. (VIII. 31.) KHEM rendeletben szerepelnek, ezen az oldalon lehet igényelni a helyes adatok megadásával.

Személyes igénylés is lehetséges a Vizsgaközpont vidéki, illetve budapesti kirendeltségein ügyfélfogadási időben. A kérelemhez csatolni kell igazolványképet és érvényes szakmai alkalmassági orvosi véleményt.

Azon gépkezelői jogosítványok esetében, amelyek nem a fent említett rendeletnek felelnek meg, azaz 2009. év előttiek, a pótlási kérelemmel a kiadó szervezethez kell fordulni.

8. Jó-e még a régi Építőgépkezelő jogosítvány?

A 2009. év előtt kiadott régi típusú Építőgépkezelő jogosítványokban még gépTÍPUSOK vannak bejegyezve. Például: 1111 kódszámmal traktoralapú univerzális földmunkagép KOMATSU WB-97 típussal.

Ez a jogosítvány csak a nevezett géptípusra alkalmazható (abban az esetben, ha van érvényes orvosi bejegyzés) de a gépCSOPORTRA – ami magába foglalja az összes traktoralapú univerzális földmunkagép minden típusát – már nem jó. Tehát a JCB 3CX gépet már nem lehet kezelni a jogosítvány birtokában.

9. Ha már nem kezelem a régi Építőgépkezelő jogosítványban szereplő géptípust eldobhatom a jogosítványomat?

Nem.

A régi Építőgépkezelő jogosítvány a szaktanfolyami képzés és a vizsga elméleti blokkjai alól teljes mentesítést ad mind a 82 gépcsoport esetében.

Tehát ha valaki ilyen régi típusú jogosítvánnyal rendelkezik, és 1111 kódszámmal traktoralapú univerzális földmunkagép KOMATSU WB-97 típus van bejegyezve, akkor a 4451 Járműre szerelt daruk esetében csak gyakorlati képzésen (3 óra) és gyakorlati vizsgán kell részt venni.

A sikeres vizsga eredményeként új Gépkezelő jogosítványt állít ki a (KAV) Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont. A Gépkezelő jogosítvány „B” sorozatszám jelű lesz. FONTOS, hogy az az új jogosítványba nem jegyzik át az Építőgépkezelő jogosítványban lévő géptípust.

10. Kötelező-e az „A” sorozatjelű Gépkezelő jogosítványomat megújítani a legújabb típusú „B” sorozatszámjelűre?

Nem.

A 2009. évtől keletkezett „A” sorozatjelű Gépkezelő jogosítványokat nem kell megújítani. Ezeknek az érvényességük mindaddig jó, amíg az orvosi alkalmassági vizsgálat érvényessége le nem jár, megújításával a gépkezelői jogosítvány is érvényes lesz.

Amennyiben új gépcsoportból tesz sikeres vizsgát a (KAV) Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont a legújabb típusú „B” sorozatszámjelű Gépkezelő jogosítványt állítja ki. A régebbi „A” típusú Gépkezelő jogosítványból átjegyzik a korábbi gépcsoportokat, és ezzel együtt be is vonja a régit.

11. Mi a különbség az Építőgépkezelő és a Gépkezelő jogosítványok közt?

Mind a kettő egy kb. 11cmx8cm méretű narancssárga keményfedeles, arcképes kiskönyv.

A legfontosabb különbség, hogy az egyik jogosítvány elején „Építőgépkezelő jogosítvány” felirat, míg a későbbi kiadáson (2009 után) „Gépkezelő jogosítvány” felirat szerepel.

Az Építőgépkezelő jogosítvány gépTÍPUSOKAT tartalmaz PL: 1111 traktoralapú univerzális földmunkagép KOMATSU WB-97.

A Gépkezelő jogosítvány gépCSOPORTOKAT tartalmaz: 1111 traktoralapú univerzális földmunkagép

További különbségek

Építőgépkezelő jogosítvány:

  • Az első oldalon, az anyakönyvi résznél a bal felsősarokban római I., II., vagy III. sorszámmal anyakönyviszám szerepel
  • A géptípusnál megjelölik: nehézgép vagy könnyűgép
  • Az igazolványkép alatt nincs sorszám.
  • Az utolsó oldalon a „Nehézgépkezelő alaptanfolyamot végzett” vagy a „Könnyűgépkezelő alaptanfolyamot végzett” bejegyzés szerepel.

Gépkezelő jogosítvány:

  • 2009. évtől kerültek kiadásra. Kiállítók: (NKH) Nemzeti Közlekedési Hatóság, vagy (ITM) Innovációs és Technológiai Minisztérium, vagy (KAV) Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont
  • A színes igazolványkép alatt „A” vagy „B” jelű sorszám szerepel.
  • A bejegyzések gépcsoportokat tartalmaznak.

Kérdése van? Segítünk!

Ha maradt még Önben kérdés a gépkezelői jogosítvánnyal és megszerzésével kapcsolatban, keressen meg minket elérhetőségeink egyikén!