Targoncás jogosítvány: kell a legális munkához

Targoncás jogosítvány: kell a legális munkához

Targoncás jogosítvánnyal rendelkező álláskeresők nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni, hiszen legtöbb esetben a munkáltató megfelelő végzettséggel rendelkező kollégákat alkalmaz. A hatósági ellenőrzések számának növekedése miatt a munkáltatóknak is fontos, hogy minden munkakörben a megfelelő végzettséggel, jogosultsággal rendelkező munkavállaló dolgozzon.

Az építőiparban és a raktározás-szállítás területén is jelentősen megnőtt az olyan munkavállalók iránt a kereslet akik a targoncák kezeléséhez szükséges tudással és jogosítvánnyal rendelkeznek.

Ezeken a munkaterületeken rendkívül fontos a munkagépek biztonságos kezelése, ezért a munkaadók jellemzően nem foglalkoztatnak olyan dolgozót, aki nem rendelkezik a szükséges jogosultságokkal, engedélyekkel.

Mit jelent a “targoncás jogosítvány” a jelenlegi szabályok szerint?

Targoncás jogosítványt az alábbi 5 gépcsoportból lehet szerezni. 

 • 3312: Gyalogkíséretű targoncák
 • 3313: Vezetőállásos targoncák
 • 3324: Vezetőüléses targoncák
 • 3327: Vontató targoncák
 • 3336: Autonóm komissiózó targoncák

A gépcsoporton belül nincs megjelölve a méret, súly és a meghajtás módja. Tehát nem meghatározó, hogy 1,5 tonna vagy 6 tonna teherbírású, oldalvillás vagy homlokvillás, dízel, gáz vagy elektromos meghajtású, esetleg magasemelésű targonca. Továbbá nincs különbség telephelyen belül – akár zárt térben – vagy telephelyen kívül használt targoncák közt.

Az új gépcsoportokat tartalmazó 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet rendelet érvénybe lépésével – mely 5 gépkategóriában 82 gépcsoportba sorolja a munkagépeket  – egyidőben az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet Melléklet I. Fejezet 5. alcím 5.1. pont harmadik francia bekezdésében a „kezelésére államilag elismert szakképesítéssel és a helyváltoztatásra is képes emelőgép esetében – ha azt maga vezeti – az ahhoz szükséges vezetői engedéllyel” szövegrész helyébe a „kezeléséhez szükséges gépkezelői jogosítvánnyal” szöveg lépett.

Milyen esetekben kötelező a gépkezelő jogosítvány targoncás munkakörben?

A gyakorlatban a fenti jogszabály azt jelenti, hogy aki nem rendelkezik gépkezelő jogosítvánnyal, nem kezelhet targoncát, emelőgépet, munkagépet.

A “targoncás jogosítvány” feltételei (2022-től változás!)

Korábban gépkezelő jogosítványt két fordulóval lehetett szerezni, vagyis a képzésben részt vevő elsőként az OKJ-s bizonyítványát kapta meg, és csak ezt követően tudott gépkezelő vizsgát tenni. 

A szakképzés legutóbbi átalakításával összefüggésben megszűntek a Targoncavezetői OKJ szakképesítő képzések. 

Ennek a helyzetnek a megoldására született meg a közúti közlekedési ágazatban használt gépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 54/2021. (XI. 5.) ITM rendelet, mely 5 gépkategóriában 82 gépcsoportba sorolja a gépeket. A rendelet szerint bármely gépre önálló tanfolyammal szerezhető meg a gépkezelő jogosítvány. Ez lehetővé tette az „előélet” nélküli jelentkezők részére is a targoncavezetői jogosítvány megszerzését.

Tehát aki nem rendelkezik Nehézgépkezelő OKJ , Könnyűgépkezelő OKJ, Targoncavezető OKJ-s bizonyítvánnyal, annak is lehet gépkezelő jogosítványa. 

Miben más az új rendszer a régi OKJ-s képzéshez képest?

Az új típusú képzés esetében a gyakorlati képzés és vizsga elméleti résszel egészül ki. A három elméleti tantárgyhoz kapcsolódóan három szóbeli vizsgatárgyból kell számot adni a megszerzett tudásról. A jogszabály lehetőséget biztosít a korábbi képesítések alapján részleges mentesítésekre is. Az adott gépcsoporthoz kapcsolódó OKJ szakképesítéssel rendelkező jelentkező mentesül a teljes elméleti képzés és vizsga alól. Ha valaki – a tervezett vizsgájához képest – 5 éven belül már tett sikeres gépkezelői vizsgát (tehát rendelkezik már jogosítvánnyal), a 3 elméleti vizsgatárgy esetében csak 1 elméleti részből kell vizsgáznia. A gyakorlati rész továbbra is megmarad minden esetben!

A sikeres vizsga végén – az OKJ-s képzési rendszer megszűnésével – ma már csak gépkezelő jogosítványt kapnak a vizsgázók!

Ezzel párhuzamosan a munkakör betöltéshez is a gépkezelő jogosítvány a megfelelő jogosultság.

A targoncás jogosítvány megszerzésének feltételei: egészségügyi alkalmasság és a hatósági vizsgát megelőző 15. napig betöltött 18. életév.

Az új típusú gépkezelő képzés elméleti és gyakorlati oktatásból áll, amelyet a Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont (KAV) tantervi és vizsgakövetelményekben meghatározott tartalommal kell oktatni:

Az elméleti oktatási rész tartalma

 • általános munkavédelmi és elsősegélynyújtási ismeretek (8 óra)
 • általános üzemeltetési és technológiai ismeretek (8 óra)
 • szakirányú gépspecifikus ismeretek (8 óra gépcsoportonként)

A gyakorlati oktatási rész tartalma

 • gépkezelési gyakorlatot és (3-5 óra gépcsoporttól függően)
 • munka- és balesetvédelmi ismeretek (1 óra gépcsoportonként)

A sikeres vizsgát követően a vizsgázók gépkezelő jogosítványt kapnak.

A jogosítványokat a Közlekedési Alkalmassági Vizsgaközpont (KAV) állítja ki a vizsgát követően – kb. 3 héten belül.

A targoncás munkakörhöz szükséges gépkezelő jogosítvány ára

Targoncás gépkezelő képzések költségei átlagosan 50.000 forinttól 115.000 forintig terjednek.

Hogyan szerezhetek targoncavezető munkakörhöz szükséges jogosítványt?

A targoncás jogosítvány megszerzésének folyamata nűlunk így néz ki:

Jelentkezés

Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével tud. A kitöltött jelentkezési lapot személyesen illetve email-ben is el tudja juttatni hozzánk.

Személyesen: 8230 Balatonfüred, Fürdő utca 17/B. (Rendszertudományi Innovációs Központ)

Email-ben: iroda@furedikepzes.hu

A kitöltött jelentkezési lap mellé csatolni kell még orvosi alkalmassági véleményt, illetve egy színes igazolványképet. Amennyiben személyesen szeretné intézni a jelentkezést, abban az esetben irodánkban elkészítjük az igazolványképet.

A jelentkezési határidő – a fenti dokumentumokkal – a vizsgát megelőző 18. nap.

A honlapunkon keresztül feliratkozhat a hírlevél listára, hogy időben értesüljön az aktuális képzéseinkről.  Képzéseinket rendszeresen meghirdetjük a Facebook oldalunkon is.

A megfelelő képzés és vizsga kiválasztásánál körültekintően kell eljárni. Ehhez segítséget nyújtunk. 

 • Átbeszéljük az Ön által használt  gép felépítését, az általa végzett munkát, ennek megfelelően gépcsoportba soroljuk. Szükség esetén fényképet kérünk az adott gépről vagy helyszínre megyünk.
 • Beazonosítjuk a már meglévő OKJ-s bizonyítványokat, gépkezelő jogosítványokat. Az elméleti modulokhoz a mentesítéseket, az előzetes tudást felmérjük.

A képzés menete

A képzés teljes időtartama alatt egészen a vizsgáig, segítségedre leszünk, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot Veled, kommunikálunk – akár személyesen is!

Kérdésekkel fordulhatsz hozzánk, átbeszéljük az elméleti és gyakorlati képzés menetét, lehetőségeket.

A képzés során elméleti és gyakorlati – vagy csak gyakorlati – képzésre kerül sor, attól függően, hogy van-e mentesítése.

Milyen esetekben jár mentesítés?

Bizonyos esetekben mentesülni lehet a képzés az elméleti képzés és a vizsga alól, részben vagy egészben.

Teljes mentesítés az elméleti képzés és a vizsga alól („A”, „B” és  „C” modulok alól)

Ha a tanuló a gépcsoporthoz tartozó, az építőgépkezelő munkakörök képesítéshez kötéséről és az építőgépkezelők képzéséről szóló 6/1980. (I. 25.) ÉVM–KPM rendelet alapján megszerzett könnyű- vagy nehézgépkezelői vagy az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) foglalt építő- és anyagmozgató szakképesítéssel, bizonyítvánnyal rendelkezik. 

Részmentesítés („A”, „B” modulok alól):

Ha a tanuló bármely gépcsoport tekintetében – a gépkezelői vizsgát megelőző öt éven belül megszerzett – gépkezelői jogosítvánnyal rendelkezik.

Milyen tantárgyakat kell tanulni a targoncás jogosítvány megszerzéséhez?

Az elméleti képzés tantárgyai (3 x 8 óra)

 • Általános munkavédelmi és egészségnyújtási ismeretek 
 • Általános üzemeltetési és technológiai ismeretek 
 • Szakirányú gépspecifikus ismeretek 

Gyakorlati képzés (6 óra)

 • Gépkezelési gyakorlat
 • Munka-, és balesetvédelmi ismeretek

Targoncás munkakörhöz van szükséged hatósági vizsgára?

Ne késlekedj, lépj velünk kapcsolatba, és segítünk!