Mire jó az aranykalászos gazda tanfolyam?

Mire jó az aranykalászos gazda tanfolyam?

Aki keresett már hasznos és kifizetődő felnőttképzést, egész biztosan találkozott már az aranykalászos gazda tanfolyammal. És valószínűleg tovább is lépett, hiszen a nevéből ítélve valamilyen agrár képzés lehet, ami csak annak szükséges, aki ezen a területen szeretne elhelyezkedni. Pedig az aranykalászos gazda képesítés ennél jóval több. Maradjon velünk a cikk végéig, és megtudhatja, hogy pontosan mire jó az aranykalászos gazda tanfolyam!

Mit jelent az, hogy “aranykalászos gazda”?

Először is nézzük, hogy mit jelent az “aranykalászos gazda”. Ez a kifejezés Magyarországon egy speciális mezőgazdasági képesítésre vonatkozik, amit az aranykalászos gazda tanfolyam elvégzésével szerezhetünk meg. Korábban OKJ-s keretek között lehetett teljesíteni, mára azonban változott a helyzet, és az aranykalászos gazda részszakma egy egyszerű felnőttképzés során megszerezhető. Aki elvégzi a tanfolyamot, bejegyzett földműves lesz.

Az aranykalászos gazda tanfolyam elvégzése bővíti a résztvevők mezőgazdasági ismereteit, és olyan kompetenciákkal látja el őket, amire szükség van a sikeres és hatékony gazdaság vezetéséhez. Az állattartás és a növényvédelem mellett részletesen foglalkoznak a termőföldek kezelésével, a mezőgazdasági gépek irányításával, és a gazdaság gördülékeny működtetésével. Mindezen felül pedig, az aranykalászos gazda képesítés feljogosítja a gazdákat a termőföld vásárlására.

Miért éri meg aranykalászos gazda tanfolyamot elvégezni?

Az aranykalászos gazda tanfolyamot több szempontból is megéri elvégezni. A legnyilvánvalóbb szempont, hogy elmélyíti, és bővíti a résztvevők mezőgazdasági tudását. Sajnos, nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy agrár egyetemre járjon. És ma már az sem működik, hogy a szüleinktől lessünk el mindent, ami a sikeres gazdálkodáshoz kell. Egy hivatalos képzésen, így az aranykalászos gazda képzésen is, számtalan olyan téma kerül szóba, ami fontos lehet a mindennapi mezőgazdasági feladatok elvégzéséhez.

Természetesen azoknak is ajánljuk az aranykalászos gazda képzést, aki egyetemen tanultak hasonlót, vagy már régebb óta gazdálkodnak. Ez a tanfolyam számukra is tartalmaz új és értékes információkat, melyek segítségével növelhetik gazdaságuk termelékenységét és hatékonyságát. A kezdő gazdáknak pedig mondhatni kötelező, hiszen csak így számíthatnak pozitív eredményekre.

Ugyanakkor az aranykalászos gazda képzés nem csupán elméleti és gyakorlati tudással ruházza fel a résztvevőket. A képesítés megszerzésével egy fontos papírhoz jutunk, ami több módon is hasznunkra lehet. Mint említettük, az aranykalászos gazda képzés remek lehetőség arra, hogy valakiből bejegyzett földműves váljon. Erre a státuszra azért van szükség, mert csak így jelentkezhetünk mezőgazdasági pályázatokra.

Lássuk be, egy fiatal, induló gazdának és gazdaságának nagy szüksége van minden anyagi támogatásra. Ilyet azonban csak olyanok igényelhetnek, akik rendelkeznek agrár végzettséggel. Az aranykalászos gazda tanfolyam megnyitja az utat a hazai, és az uniós támogatásokhoz.

Ráadásul, az agrár végzettség nem csak a pályázatok elnyeréséhez szükséges. A hatályos jogszabályok értelmében ma Magyarországon csak az vehet egy hektárnál nagyobb termőföldet, aki bejegyzett földműves. Vagyis, az aranykalászos gazda tanfolyam nem csak az aktív gazdálkodókat segíti, hanem azokat is, akik pénzüket földekbe fektetnék. Ugyanez a szabály vonatkozik azokra is, akik termőföldet örökölnének.

Mennyibe kerül egy aranykalászos gazda tanfolyam?

Az aranykalászos gazda tanfolyam nem tartozik a túlságosan drága képzések közé. Aki nálunk, a Füredi Képző Kft.-nél végzi, 130 000 Ft képzési díjra számíthat. Az ár magában foglalja a teljes képzést, a képzés elvégzéséhez szükséges tananyagot, és a képzés során folyamatosan rendelkezésre álló oktatói támogatást.

A tanfolyam elvégzését felfoghatjuk egy kisebbfajta befektetésnek is, hiszen az oklevél megszerzése után jogosultak leszünk termőföldet örökölni, vagy egyszerűen megvásárolni és abba helyezni a megtakarított összegeket. Aki pedig egyenesen gazdálkodással szeretne foglalkozni, annak az aranykalászos gazda tanfolyam jelenti a siker zálogát.

Hogyan lehet elvégezni az aranykalászos gazda képzést?

Az aranykalászos gazda képzés viszonylag könnyen teljesíthető. A képzésen való részvétel mindössze két feltételhez van kötve. Az egyik, hogy a jelentkező rendelkezzen alapfokú iskolai végzettséggel, vagy a Dobbantó program elvégzéséről szóló igazolással. A másik feltétel egy egészségügyi alkalmassági vizsgálat.

Aki jelentkezni szeretne az aranykalászos gazda tanfolyamra, annak ki kell tölteni egy jelentkezési lapot, és mellékelni az említett dokumentumokat. Ezt egy személyes találkozó követi, ahol sor kerülhet egy előzetes tudásfelmérésre. A sikeres tudásfelmérés eredménye, hogy az előírt 480 órás óraszám akár 50 órára is csökkenhet.

Az aranykalászos gazda tananyagegység 8 főbb témakörből áll. Ezek az agrárvállalkozási alapismeretek, a növénytermesztési, zöldségtermesztési, szőlő- és gyümölcstermesztési ismeretek, az állattartási, állattenyésztési alapismeretek, valamint az erőgépek és a mezőgazdasági munkagépek ismerete.

Az aranykalászos gazda tanfolyam elméleti és gyakorlati órákból áll, melyet a záróvizsga követ. A sikeres záróvizsga után a résztvevők kapnak egy tanúsítványt, amellyel igazolhatják a tanfolyam sikeres elvégzését. Ezzel egy független akkreditált vizsgaközpontban vizsgát tehetnek. Kollégáink a folyamat egészében teljes körű segítséget nyújtanak!

Jelentősen megkönnyíti az aranykalászos tanfolyam elvégzését, hogy a tanfolyamot már online is el lehet végezni. Akik hozzánk jelentkeznek, hozzáférést kapnak a tanfolyam elvégzéséhez szükséges tananyaghoz, és saját időbeosztás mellett egyénileg is feldolgozhatják.

Érdemes nálunk végezni az aranykalászos gazda tanfolyamot, mivel az online tananyag, és a személyes segítségnyújtás mellett lehetőség van a részletfizetésre, segítünk az adminisztrációs feladatokban, és minden elmagyarázunk úgy, hogy érthető legyen. Ahhoz, hogy időben értesüljön a fontos időpontokról és a következő tanfolyamokról, érdemes feliratkozni a hírlevél listánkra! Így mindig értesíthetjük a naprakész információkkal.

Röviden az aranykalászos gazda vizsgáról

Az aranykalászos vizsga menete a következőképpen néz ki. A vizsgázók kétfajta feladatot teljesítenek: egy gyakorlatit és egy szóbelit. A gyakorlati vizsgamunka négy témaköre az állattartás, a növénytermesztés, a gépüzemeltetés, és egy szakmai beszélgetés. A vizsgatevékenység végrehajtására 180 perc áll rendelkezésre. 

Ezt követi a szakmai beszélgetés, ami csak a vizsgán végzett feladatokhoz kapcsolódik. A beszélgetésre 20 perc jut. A vizsgatevékenység és a szakmai beszélgetés is csak akkor számít sikeresnek, ha a tanuló elérte a megszerezhető összes pontszám legalább 40%-át.

A feladatokat a független, akkreditált vizsgaközpont határozza meg. mégpedig úgy, hogy mind a három témakör szerepeljen benne, és egyik feladat se legyen nehezebb a másiknál. Az aranykalászos gazda vizsga tehát nem különösebben nehéz, főleg úgy, hogy kizárólag a tanfolyam során érintett témák szerepelnek a vizsgán.