GKI kártya: gyakori kérdések és válaszok

GKI kártya: gyakori kérdések és válaszok

Azoknak, akik árufuvarozással, vagy buszvezetéssel foglalkoznak, ismerős lehet a GKI kártya kifejezés. Akik pedig most készülnek erre a pályára, készüljenek fel rá, hogy hamarosan ők is találkoznak vele. De mit is takar pontosan a GKI kártya? Mire jó, és kinek van rá szüksége? Hogyan lehet egyáltalán ilyen kártyát szerezni? Mostani írásunkban összeszedtük a GKI kártyával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, és meg is válaszoljuk őket. Érdemes végigolvasni!

Mi az a GKI kártya?

A GKI a Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány rövidítése. Ez az igazolvány bizonyítja, hogy a gépjárművezető megszerezte a fuvarozáshoz, és/ vagy személyszállításhoz szükséges ismereteket és képesítéseket. Más szóval, GKI kártya nélkül senkiből nem válhat hivatásos sofőr.

Azontúl, hogy a GKI kártya megszerzése valóban praktikus tudással ruházza fel az új tulajdonosát, alapvető feltétele is a legális munkavégzésnek. 2014 szeptember 10. óta ugyanis csak az a sofőr vállalhat közúti fuvarozást, vagy személyszállítást, aki rendelkezik érvényes GKI kártyával. Vagyis, a teherautók és autóbuszok vezetése nem lehetséges GKI kártya nélkül.

Ha egy hivatásos sofőr nem rendelkezik GKI kártyával, vagy meglévő kártyája már lejárt, szabálysértést követ el és komoly pénzbírságra számíthat. Annak tehát, aki ebben a szférában dolgozik, érdemes rendszeresen ellenőriznie a kártya lejárati dátumát.

Kinek van szüksége GKI kártyára?

A GKI kártya minden olyan  tehergépkocsivezetőknek és autóbuszvezetőknek kötelező, akik a meglévő jogosítványukkal jövedelemszerzés céljából munkát szeretnének vállalni hazánkban, vagy az Európai Unió többi országában. Legalábbis sokan így tudják.

Az előírások azonban ennél kicsit specifikusabbak. Valójában csak akkor van szükség GKI kártyára, ha az adott jármű össztömege meghaladja a 3,5 tonnát. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azok a teherautóvezetők, akik C1, C, C1+E, C+E kategóriás jogosítvánnyal rendelkeznek, illetve azok az autóbuszvezetők, aki D1, D, D1+E, D+E kategóriás jogosítvánnyal rendelkeznek, kizárólag érvényes GKI kártyával vezethetik a felsorolt gépjárműveket.

Természetesen, mint minden szabály esetében, itt is vannak kivételek. A hivatásos munkavégzés GKI kártya hiányában is lehetséges abban az esetben, ha az adott jármű:

  • engedélyezett legnagyobb sebessége nem haladja meg a 45 km/h-t;
  •  a fegyveres erők, a polgári védelem, a tűzoltóság és a közrend fenntartásáért felelős erők használatában vagy ellenőrzése alatt áll;
  • műszaki fejlesztési, javítási vagy karbantartási célból forgalombiztonsági vizsgálat alatt áll, vagy új, vagy felújított jármű és még nem került használatba;
  • használata szükséghelyzetben történik vagy mentési akcióra van kijelölve;
  • járművezetési oktatás során használatos;
  • nem kereskedelmi célú személy- és áruszállításra használt, csupán személyes használatban lévő jármű;
  • a gépkocsivezető munkája során használandó anyagot vagy felszerelést szállít, feltéve, hogy e jármű vezetése nem tartozik a gépjárművezető elsődleges feladatához.

Szeretnénk még egyszer hangsúlyozni, hogy ezek a kivételek és kötelezettségek csak abban az esetben érvényesek, ha a sofőr 3,5 tonnánál nehezebb járművet használ vagyonszerzés céljából. A B kategóriás jogosítvánnyal vezethető járművek vezetéséhez nem szükséges a GKI kártya.

(Bővebben: Mikor nem kell GKI kártya?)

Hogyan szerezhetek GKI kártyát?

A GKI kártya megszerzése szerencsére nem bonyolult, hiszen azzal senki nem járna jól, ha még a mostaninál is kevesebb sofőr működne. Az közúti áru-, és személyszállításban hatalmas a munkaerőhiány, ezért nem igazán lenne szerencsés, ha tovább nehezítenék a járművezetők elhelyezkedését. Mindazonáltal, valamilyen képzésre mégis csak szükség van, hiszen ezek a munkakörök óriási felelősséggel járnak.

Ha egy hivatásos sofőr GKI kártyát szeretne, nem kell mást tennie, mint elvégezni egy GKI tanfolyamot, majd sikeresen levizsgázni. A mostani GKI tanfolyamok a korábbi belföldi árufuvarozó és belföldi autóbuszvezető, valamint nemzetközi árufuvarozó és nemzetközi autóbuszvezető tanfolyamokat váltották fel.

Ahhoz, hogy valaki GKI tanfolyamot végezhessen, szükség van már egy meglévő vezetői engedélyre. A GKI tanfolyamoknak két fajtája van: alapképzés és továbbképzés. Alapképzést abban az esetben kell végezni, ha egy teherautósofőr 2009. szeptember 9. után szerezte meg C kategóriás jogosítványát, míg a buszsofőrök D-s jogsijánál 2008. szeptember 9. A vízválasztó. Azok a járművezetők, akik a saját kategóriájuknak megfelelő jogosítványt a megadott dátum előtt szerezték, csupán egy GKI továbbképzésen kötelesek részt venni.

Azok, akik első GKI kártyájukat szeretnék megszerezni, GKI vizsgát tesznek a tanfolyam végén. A vizsga első felében elméleti kérdéseket kell megválaszolni, majd egy gyakorlati feladat következik, aminek során egy vészhelyzetet kell felismerni, és balesetmentesen megoldani. A vizsgát egy szóbeli rész zárja, ahol a vizsgázót a gépkocsivezetői gyakorlati ismeretekről kérdezik.

Gyakori kérdés szokott lenni, hogy lehet-e vizsga nélkül GKI kártyát szerezni? Igen, lehet. De csak abban az esetben, ha a jelentkező sofőr már rendelkezik GKI kártyával. Ez esetben elegendő a továbbképzésen részt venni, és vizsga nélkül megújítható a GKI kártya.

Mennyibe kerül a GKI kártya?

A GKI tanfolyamok nem tartoznak a legolcsóbb tanfolyamok közé, de mégis muszáj elvégezni, különben a sofőrök nem végezhetnének hivatalosan munkát. Szerencsére a nagyobb cégek kifizetik alkalmazottaik képzéseit, így nem a járművezetőt terhelik a plusz költségek.

Aki nálunk szeretne GKI kártyát szerezni, a következő árakra számíthat:

  • a tehergépkocsi-vezetői képzés ára 148 000 Ft;
  • az autóbuszvezetői ára szintén 148 000 Ft;
  • a két képzés összevont formában 168 000 Ft-ba kerül.

Meddig érvényes a GKI kártya?

A GKI kártya a vizsga napjától kezdve 5 évig érvényes. Ezt követően minden 5. évben meg kell újítani. Amennyiben a GKI továbbképzést a kártya lejártát megelőző 6 hónapos időszakban teljesítik, az új GKI kártya kezdő érvényességi ideje a régi kártya lejárati dátumához fog igazodni.

A GKI kártya megújítása

A GKI kártya 5 évig érvényes, utána a tulajdonosa köteles megújítani. Ma már elegendő egy GKI továbbképzésen részt venni, aminek a végén még vizsgázni sem kell. A továbbképzést azonban nem lehet kihagyni.

Akkor is ki kell cserélni a GKI kártyát, ha gépjárművezető jogosítványába új kategória kerül bejegyzésre. A vezetői engedély cseréje ugyanakkor nem követeli meg az új GKI kártya igénylését. Ilyen esetben a jelezni kell az okmányiroda felé, hogy a sofőr rendelkezik GKI képesítéssel. Az új jogosítványba bekerül a 95-ös kód, és a két okmány együtt lesz érvényes.

Mi történik, ha nincs GKI kártyám?

GKI kártyára csak akkor van szükség, ha a gépjárművezető 3,5 tonnát meghaladó össztömegű járművet vezet. Ha viszont úgy végzi a munkáját, hogy nincs a birtokában érvényes GKI kártya (nem szerezte meg, vagy nem újította meg a lejárt kártyát), szabálysértést követ el, amit a hatóságok súlyos pénzbírsággal büntetnek, és az állása is veszélybe kerülhet. Ezért nem érdemes kockáztatni, mert olcsóbb érvényes GKI kártyát szerezni, mint a büntetést kifizetni.

A GKI kártya mennyi idő alatt készül el?

A GKI kártya a vizsga napjától, vagy vizsga nélküli GKI képzés esetén a tanfolyam utolsó napjától számítva nagyjából 2-3 hét alatt készül el. A hatóság postán küldi a kártyát.

Szerezz nálunk GKI kártyát!

Ha GKI kártyát szeretnél, nálunk jó helyen jársz. Képzéseinket kedvező áron kínáljuk minden jelentkezőnek. A képzés elméleti része online történik, így saját magadnak osztod be a tanulási időt, és nem vagy kötve a szigorú tantermi órák rendjéhez. AZ elektronikus tananyagnak köszönhetően a földrajzi távolság sem okoz problémát.

A GKI tanfolyam során gyakorlati képzésen is részt kell venni, ez azonban mindössze 5 óra személyes jelenlétet igényel. A gyakorlati órák akkreditált szimulátorok használatával valósul meg egy szakoktató jelenlétében.

Ne halogasd a jelentkezést, és vedd fel velünk még ma a kapcsolatot!

Ha pedig időben szeretnél értesülni az induló tanfolyamokról, iratkozz fel a hírlevelünkre (nem küldünk felesleges üzeneteket, és bármikor leiratkozhatsz).