Szakmai irányító esettanulmány tudnivalók

Szakmai irányító esettanulmány tudnivalók

Mi szakmai irányító képzés esetében az esettanulmány?

A szakmai irányító képzés teljes megnevezése: Árufuvarozó-vállalkozás szakmai irányítójának képzése. A képzésnek szerves része az Esettanulmány (az egyik tantárgya) és egyben a vizsgáknak is a része.

Az Esettanulmány vizsga – esszé formájában kifejtendő (tehát NEM TESZT!) – a teljes képzés (összes tantárgy) elméleti ismeretanyagaiból összeállított feladatlap. Fuvarfeladatot és hozzá kapcsolódó kérdéseket tartalmaz.

Kinek kell Árufuvarozó szakmai irányító képzés, vizsga?

A 2022. május 21-től Magyarország területén belföldi forgalomban 2,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművel díj ellenében végzett közúti árutovábbítási tevékenység közúti árutovábbítási engedéllyel végezhető.

A közúti árutovábbítási tevékenységet a vállalkozás székhelye szerint területileg illetékes közlekedési hatóság engedélyezi (Kormányhivatal). Az engedély kiadásának az egyik feltétele a szakmai alkalmasság igazolása, amely megfelelő szakmai irányító alkalmazása útján biztosított. A szakmai irányító a szakmai alkalmasságot a képesítést igazoló bizonyítvánnyal támaszthatja alá.

Meddig érvényes a szakmai irányító vizsga?

A szakmai alkalmasságot igazoló bizonyítvány tíz évig érvényes. Tíz év eltelte után csak – a tíz évnél nem régebben kiállított – továbbképzési igazolással együtt érvényes. Tehát a képzést 10 évente újítani kell.

Milyen vizsgatárgyak vannak a szakmai irányító vizsgán?

A szakmai irányítói ALAPképzés vizsga 3 fő részből tevődik össze:

  1. Számítógépes elméleti vizsga (6 vizsgatárgy)
  2. Esettanulmány (válaszadás esszé formájában)
  3. Szóbeli vizsga (6 vizsgatárgy)

A szakmai irányító TOVÁBBképzés vizsga keretében NINCS szóbeli vizsga, csak az A.) és B.) pont szerinti vizsgatárgyakat kell teljesíteni. A továbbképzés a szabályozásban időközben bekövetkezett változásokra fókuszál és az ismeretek felfrissítése a célja.

A 6 vizsgatárgy (szóbeli és/vagy számítógépes)

  1. jogi ismeretek 
  2. gazdasági és pénzügyi vezetői, valamint adózási ismeretek 
  3. munkaügyi ismeretek 
  4. árufuvarozási ismeretek
  5. jármű műszaki, üzemeltetési, valamint közlekedésbiztonsági ismeretek 
  6. vámismeretek 

Esettanulmány vizsga minden esetben szükséges?

Igen. Aki első alkalommal szerzi meg ezt a bizonyítványt az a szakmai irányító ALAPképzésen vesz részt. Aki 10 év után ismétli meg a képzést az TOVÁBBképzésen vesz részt. Mind a két képzés – tehát alap és továbbképzés – esetében van Esettanulmány vizsga.

Miből áll a szakmai irányító Esettanulmány vizsga?

A képzés során a tanulók megismerik a legfontosabb jogszabályokat, megtanulják hol lelhetők fel, és megtanulnak eligazodni köztük. Ehhez nagy segítség a jogszabály gyűjtemény, mely megtalálható a KAV dokumentumtárban és a vizsgán minden vizsgázónak rendelkezésére áll.

A tantárgy tanításának célja, hogy a gyakorló közúti árufuvarozó-vállalkozók megismerjék azokat a közúti közlekedési szolgáltatáshoz kapcsolódó, megváltozott jogszabályokat, amelynek segítségével – a számonkérés során az esszé formájában kifejtendő és a teljes képzés tantárgyaiból – összeállított feladatlapot sikeresen ki tudják tölteni.

Az Esettanulmány egy írásbeli kifejtendő jellegű vizsgafeladat. Általában egy konkrét fuvarfeladathoz kapcsolódó és az általános szakmai ismereteket átfogó kérdéssorból áll. A fuvarfeladat megoldásánál, számításánál a részlépéseket is fel kell tüntetni. A kérdéssornál a vizsgázóknak a vizsgafeladatokat, esszé formájában kell kifejteni, egész mondatokban kell választ adni, tehát ez nem teszt.

Hogyan készüljek az árufuvarozó szakmai irányító Esettanulmány vizsgára? Van online minta?

A felkészülést csakis a képzésen lehet elsajátítani. Vizsgára csak azt lehet regisztrálni, aki részt vett a képzésen. Ez lehet tantermi képzés vagy on-line képzés (E-Titán, otthon tanulással). Az Esettanulmány vizsgára az árufuvarozó szakmai irányító képzés teljes tananyagát el kell sajátítani, hiszen az Esettanulmány vizsgára összeállított feladatlap a képzés tantárgyaiból összeállított feladatlap.

A képzés tantárgyai:

  • jogi ismeretek 
  • gazdasági és pénzügyi vezetői, valamint adózási ismeretek 
  • munkaügyi ismeretek 
  • árufuvarozási ismeretek
  • jármű műszaki, üzemeltetési, valamint közlekedésbiztonsági ismeretek 
  • vámismeretek
  • A közúti közlekedési szolgáltatáshoz kapcsolódó környezetvédelmi ismeretek
  • Vezetői tréning, felkészülés az írásbeli vizsgákra (Esettanulmány)

Az on-line képzés (E-Titán), egy otthontanulásos akkreditált rendszer.

Az E-Titán tananyag az Esettanulmányra és a fuvarfeladat kiszámolására, bemutatására, megértésére külön fejezetet szán. Az ehhez kapcsolatos fogalmak (fuvarköltség, biztosítási díj, export fuvardíj, visszfuvar, fuvarparitás…stb) a fuvarfeladat részletes bemutatása kapcsán válnak érthetővé.

Mikor sikeres egy Esettanulmány vizsga?

A vizsga írásban történik, vagyis a vizsgázónak a feladatokat esszé formájában kell kifejteni a fenti 8 tantárgyhoz kapcsolódó elméleti ismeretanyagból.

Ezeket a feladatokat a (KAV) Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont által kiadott feladatlapokon kell elkészíteni.

Az esettanulmány kitöltésére fordítható idő 120 perc. Az elérhető maximális pontszám: 120. A vizsgázó megfelelt, ha az elért pontszám 60 vagy annál több.

Az Esettanulmány vizsgán jogszabálygyűjtemény és számológép használható. (A jogszabálygyűjteményt a Hatóság biztosítja minden vizsgázónak.)

Szakmai irányító tanfolyam a Füredi Képző Kft-nél

Hatékonyan szervezett, magas oktatási színvonalat képviselő szakmai irányító tanfolyam – ez az, amit ajánlunk egyéni és céges jelentkezőknek egyaránt.