Lejárt gki kártya megújítása: hogyan?

Lejárt gki kártya megújítása: hogyan?

A legújabb jogszabályok értelmében egy sofőr csak GKI kártya birtokában jogosult a legális munkavégzésre. A Gépjárművezetői Képesítési Igazolvány (GKI) megléte tehát ugyanolyan fontos, mint az adott kategóriás vezetői engedély. Ebből pedig az következik, hogy a lejárt GKI kártya megújítása a sofőr felelőssége és érdeke, hiszen anélkül nem fuvarozhat. De miként újíthatja meg valaki lejárt GKI kártyáját? Ebben a cikkben részletes választ adunk.

Kinek kell GKI kártya?

2014. szeptember 10. óta minden olyan hivatásos sofőrnek szüksége van GKI kártyára, aki jövedelemszerzés céljából közúti fuvarozást végez. Ez az előírás azonban csak olyan járművekre vonatkozik, amiket már nem lehet B-s jogsival vezetni.

Vagyis, ha pontosítani szeretnénk a megfogalmazást, a GKI kártya kötelező minden olyan teherautó vezetőnek, aki C1, C, C1+E, C+E kategóriás jogosítvánnyal, illetve minden olyan autóbuszvezetőnek, aki D1, D, D1+E, D+E kategóriás vezetői engedéllyel rendelkezik. Ők kizárólag érvényes GKI kártyával fuvarozhatnak. Ez a szabály nem csak Magyarországon, hanem az egész EU területén érvényes.

A GKI kártya megszerzése egyébként nem olyan bonyolult. Aki első GKI kártyáját szeretné megkapni, annak egy GKI alapképzésen kell részt venni. A képzések elméleti része már rendszerint online is elvégezhetők. Ez hatalmas könnyebbséget jelent a sofőrök számára, hiszen az internetes platformon keresztül bárhonnan hozzáférnek a teljes tananyaghoz. Az online képzés másik előnye, hogy mindenki a saját tempójában, egyéni időbeosztással végezheti el a képzést. A gyakorlati rész továbbra is járművezetés közúti forgalomban, és szimulátoron.

Az alapképzést egy vizsga követi, aminek a sikeres teljesítését követően a jelentkezők megkapják a GKI kártyát, melyet 5 év múlva kell megújítani – már csak továbbképzéssel.

Vannak olyan sofőrök is, akik mentesülnek a GKI alapképzés elvégzése alól. Ide tartoznak azok a gépjárművezetők, akik “C”, “C1”, “C+E”, “C1+E” kategóriájú jogosítványukat 2009. szeptember 9. előtt, és azok az autóbuszvezetők, akik „D”, „D1”, „D+E” „D1+E” kategóriájú jogosítványukat 2008. szeptember 9. előtt szerezték. Azoknak, akik ebbe a kategóriába tartoznak, elegendő mindössze egy GKI továbbképzést teljesíteni. Ök választhatnak a vizsgás továbbképzés vagy a vizsga nélküli továbbképzés között.

Bizonyos esetekben egyáltalán nincs szükség GKI kártyára. Ezek közül a legalapvetőbb az, amikor a vezetni kívánt jármű össztömege NEM haladja meg a 3,5 tonnát. Vagyis, egy taxisofőr például nyugodtan vezethet GKI kártya nélkül is.

Lejárt a GKI kártyám, mit tegyek?

A frissen szerzett GKI kártya 5 évig érvényes. A lejárt GKI kártya megújítása nélkül pedig egyetlen hivatásos buszsofőr és teherautó vezető sem jogosult a munkavégzésre. Ezért, ha lejárt a GKI kártya, nincs mese, meg kell újítani.

Ez korábban nehézséget jelentett, hiszen a kártyát csak vizsga elvégzésével lehetett megújítani. Mára azonban választási lehetőségük van a sofőröknek. A továbbképzést vizsgával is lehet zárni, és lehet választani a vizsga nélküli továbbképzést is.

Korábban a tanfolyamok elméleti része tantermi oktatás keretén belül zajlottak. Ez pedig azt jelentette, hogy nem dolgozhattak a képzési napokon, hiszen ott kellett ülni az iskolapadban. A munkahelyi hiányzás pedig jövedelem kiesést okozott. És még a cég fuvarszervezését is át kellett alakítani arra a pár napra.

Szerencsére ma már ez sem okozhat gondot, hiszen a GKI továbbképzés elméleti rész online is elvégezhető. Az elektronikus tananyag lehetővé teszi, hogy a sofőrök maguknak osszák be az időt, és a saját tempójukban vegyék át a tananyagot. A gyakorlati oktatásnál viszont már muszáj beülni a szimulátorba, és ezt csak a Képző szervnél tudja megtenni. Ez egy egyszeri alkalom és kb. egy délelőttöt vagy délutánt vesz igénybe.

Egyébként korántsem felesleges 5 évente résztvenni egy továbbképzésen. Ezek a kurzusok ugyanis nagyszerű lehetőséget adnak arra, hogy átismételjék, és felfrissítsék a korábban megszerzett tudásukat. A fuvarozók munkája hatalmas felelősséggel jár, ezért a naprakészség mondhatni kötelező. Öt év alatt a fuvarozási szabályok is változhatnak, amiket szintén nem árt megismerni. Egy GKI továbbképzés pedig mire jó, ha nem erre?

Lehet lejárt GKI kártyával vezetni?

Természetesen lehet GKI kártya nélkül is vezetni, de kizárólag olyan járműveket, amelyek össztömege nem haladja meg a 3,5 tonnát. Az ennél nehezebb járművek esetében is vannak kivételek, ha például az adott járművel gépkocsivezető munkája során használandó anyagot vagy felszerelést szállít, feltéve, hogy e jármű vezetése nem tartozik a gépjárművezető elsődleges feladatához.

Az autóbuszok és tehergépjárművek vezetéséhez azonban kötelező a GKI kártya. Ha egy sofőr közúti ellenőrzéskor nem tud érvényes GKI kártyát felmutatni, akkor bizony súlyos büntetésre számíthat. De a pénzbüntetés még nem minden, rosszabb esetben ugyanis az állása is veszélybe kerülhet. Ezért inkább nem érdemes kockáztatni.

Nem érdemes azért halogatni a lejárt GKI kártya megújítását, mert sajnáljuk rá a pénzt. A kirótt büntetés sokkal többe kerül, mint kifizetni a továbbképzés díját. Arról pedig nem is beszélve, hogy a munkahely elvesztése mindennél többe kerül.

A GKI továbbképzés egyébként nem túl drága, ha úgy nézzük, hogy csak 5 évente kell rászánni a pénzt. Egyes cégeknél pedig a munkáltató állja a kurzus teljes díját, hiszen neki is érdekében áll, hogy az alkalmazottai zavartalanul dolgozhassanak.

A lejárt GKI kártya megújítása

A lejárt GKI kártya megújítása a sofőr felelőssége. Neki kell ellenőrizni a lejárati dátumot, és még időben jelentkezni a GKI továbbképzésre. Hatalmas könnyebbség, hogy a kurzust a kártya lejárta előtti 6 hónapban bármikor el lehet végezni. A szabály szerint ugyanis az új GKI kártya érvényességi ideje a régi kártya lejárati dátumához igazodik. Ezáltal a sofőröknek fél év áll rendelkezésükre ahhoz, hogy megújítsák a kártyát.

Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint elvégezni a GKI továbbképzést. A sofőr választhat a vizsgával záruló továbbképzés és a vizsga nélküli továbbképzés között.

A továbbképzés befejezését követően 2-3 hétbe telik, mire kézhez kerülnek az új GKI kártyák. Ezért nem érdemes az utolsó pillanatra halasztani, nehogy sokat kelljen várni.

Új GKI kártya kell akkor is, ha a sofőr jogosítványába új kategóriát jegyeznek be. Ha viszont csupán a vezetői engedélyt cserélik, nem szükséges megújítani a GKI kártyát. Az engedély cserélésekor jelezni kell az okmányiroda felé, hogy a sofőr rendelkezik GKI kártyával, és a jogsiba bekerül a 95-ös kód. Innentől a két irat egyszerre érvényes.

Újítsd meg nálunk lejárt GKI kártyád!

Ha lejárt GKI kártyádat szeretnéd megújítani, érdemes jelentkezni az általunk meghirdetett GKI továbbképzések egyikére. A regisztráció gyorsan és rugalmasan történik. Munkatásaink a képzés teljes ideje alatt kapcsolatban állnak a résztvevőkkel, és ahol tudnak, segítenek.

Az online tananyagot minden jelentkezőnek a rendelkezésére bocsátjuk. Mivel a képzés nincs a tanteremhez kötve, a földrajzi távolság nem jelent akadályt az elvégzésében. Így akár otthon, akár külföldről is teljesíthető a kurzus.

A gyakorlati ismeretek megszerzéséhez korszerű, nagyképernyős szimulátort biztosítunk. Szakoktatóink maximális felkészültséggel állnak a résztvevők rendelkezésére. A továbbképzéseink ára pedig rendkívül előnyös, hiszen ennyi pénzért a legmagasabb minőséget nyújtjuk.

Részletekért kattints ide: GKI vizsga nélkül!